تعیین مناطق مستعد کشت انار در استان اصفهان بر پایه‌ی احتمال وقوع یخبندان های زمستانه

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و

2 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و توسعه روستایی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

چکیده

در سال‌های اخیر انار به دلیل تحمل تنش‌های محیطی بیش از پیش مورد توجه باغداران قرار گرفته و افراد زیادی سعی در پیدا کردن جایگاه ویژه‌ای برای آن در الگوی کشت مناطق خود هستند. سرمای زمستانه که وقوع آن در برخی از سال‌ها در مناطق کشت انار محتمل است از جمله عوامل محدود کننده کشت انار محسوب می‌شود. در پژوهش حاضر امکان تولید پایدار و همچنین توسعه کشت انار در شهرستان‌های مختلف استان اصفهان از نقطه نظر وقوع سرمازدگی زمستانه مورد بررسی قرار گرفت. بر پایه‌ی اطلاعات دراز مدت هواشناسی از 56 ایستگاه، امکان توسعه کشت انار در مناطقی مثل فریدن، فریدون شهر، چادگان، بوئین و میان دشت، تیران و کرون، خوانسار و گلپایگان به دلیل احتمال وقوع مکرر دماهای کمتر از 15- درجه سانتی‌گراد در زمستان با ارقام موجود وجود ندارد. از میان چهار شهرستان اردستان، نطنز، کاشان و شهرضا که مناطق تولید انار استان اصفهان محسوب می‌شوند، شهرستان اردستان با کمترین احتمال وقوع دماهای یخبندان زمستانه مواجه بوده و از این نظر یکی از مستعدترین شهرستان‌ها برای کشت انار تشخیص داده شد. از میان چهار شهرستان نجف آباد، شاهین شهر و میمه، اصفهان و مبارکه، شهرستان اصفهان در سردترین ماه سال (دی ماه) با احتمال وقوع دمای کمتر از 15- درجه سانتی‌گراد معادل 1/5 درصد، از مناطق مستعد توسعه کشت بود. با توجه به نتایج این پژوهش توصیه می شود قبل از معرفی انار به الگوی کشت مناطق مختلف، به دماهای محدود کننده زمستانه توجه شود.

کلیدواژه‌ها