استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شیراز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
کاربرد پسماندهای کشاورزی از راهکارهای مناسب برای غلبه بر مشکلات کمبود خوراک دام و افزایش هزینه دامپروری می-باشد. استفاده از این ضایعات در جیره نشخوارکنندگان علاوه بر کاهش هزینه جیره، از آلودگی محیط زیست نیز میکاهد. انار یکی از میوههای درختی و بومی کشور ایران است. تفاله یک واژه کلی برای باقیمانده میوهها پس از آبگیری است و در میوه انار شامل پوست، پالپ و دانه میباشد. ترکیبات شیمیایی تفاله انار به عوامل مختلفی از جمله رقم انار، شرایط کشت، شرایط آب و هوایی و روش فرآوری بستگی دارد. تفاله انار به صورت خشک و سیلو شده قابلیت استفاده در جیره نشخوارکنندگان را دارد. به طور کلی میتوان در جیره دامهای پرواری و شیری به ترتیب تا مقدار 20 و 10 درصد از تفاله انار استفاده کرد.