مروری بر ترکیبات، خصوصیات و کاربردهای قسمت‌های مختلف میوه انار (Punica granatum L.) با تاکید بر روغن هسته آن

نوع مقاله : ترویجی

نویسنده

علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

انار با نام علمی Punica granatum L. از خانواده پونیکاسه است. بخش‌های مختلف درخت انار (گل، برگ، پوست درخت، ریشه، دانه، پوست میوه، آب و غیره) هر کدام بصورت مجزا دارای کارکردهای خاص درمانی هستند. ترکیبات شیمیایی میوه‌ها بسته به نوع رقم و شرایط آب‌و‌هوایی منطقه رویشی می‌تواند متفاوت باشد. میوه انار توسط یک پریکارپ (پوست) پوشیده شده است و هر یک از بذرهای آن توسط یک کیسه شفاف حاوی آب پوشیده شده است، که آریل نامیده می‌شود. مطالعات مختلف نشان داده‌اند که انار دارای مقادیر قابل توجهی از اسیدهای آلی، ترکیبات فنولیک، قندها، ویتامین‌های محلول در آب و ترکیبات معدنی هستند. انار حاوی طیف گسترده‌ای از ترکیبات فیتوشیمیایی نظیر پلی‌فنول‌ها، قندها، اسیدهای چرب، ترکیبات مطر، اسیدهای آمینه، توکوفرول‌ها، استرول‌ها، ترپنوئیدها و آلکالوئیدها می‌باشند، که هر کدام دارای اثرات ویژه‌ای بر سلامت انسان هستند. هسته انار تا حدود 20 درصد روغن دارد، که مهمترین اسیدهای چرب روغن هسته انار پونیسیک اسید است، علاوه بر آن لینولئیک ، اولئیک ، پالمتیک ، استئاریک و مریستیک اسید نیز جزو اسیدهای چرب اصلی در روغن انار هستند. همچنین انار دارای مقادیر بالایی از الاجیک اسید ، گالیک اسید ، کاتچین ، کوئرستین ، کلروژنیک اسید ، فلوریزین ، پروتوکاچیک اسید ، کافئیک اسید ، کوماریک اسید و فرولیک اسید است.

کلیدواژه‌ها