استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
چکیده
پایداری تولید محصول در کشاورزی یک هدف بسیار مهم برای بسیاری از کشاورزان و سیاستگزاران بخش کشاورزی میباشد. در این بین عامل آب مهمترین فاکتور برای پایداری تولید محصولات کشاورزی و باغی بخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک میباشد. لذا، افزایش بهرهوری مصرف آب در باغات انار، موضوع مهم و اساسی برای پایداری تولید این محصول است. در این مقاله روشهای مختلف موجود برای بهبود بهرهوری مصرف آب در باغات انار به منظور افزایش کیفیت و پایداری تولید این محصول، ارائه گردیده است. به طور کلی بر اساس نتایج بدست آمده راهکارهای مختلف از قبیل افزایش استفاده از آب سبز (رطوبت موجود در خاک ناشی از ریزشهای جوی)، کاربرد گیاهان پوششی و مدیریت کف باغ، استفاده از انواع مالچ، کاربرد مواد افزایش دهنده قدرت نگهداری رطوبت در خاک، استفاده از سایبان، مدیریت صحیح آبیاری و انتخاب ارقام مناسب مهمترین اقدامات موثر بر افزایش بهرهوری مصرف آب در باغات انار محسوب میگردد.