رهیافت‌های مدیریت عارضه سفیدشدگی‌آریل میوه در باغ‌های تجاری انار

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال کشور

2 استاد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی تربیت مدرس

3 استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران

4 دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

به منظور ارائه راه‌کارهای کاربردی در کاهش شدت عارضه سفیدشدگی ‌آریل برخی از عوامل موثر در مدیریت باغ‌ انار همانند استفاده از کود‌های آلی و شیمیایی، آبیاری تکمیلی و استفاده از سایبان بر روی تاج درختان در قالب آزمایشی در باغ انار ̕ملس ترش ساوه̒ واقع در ایستگاه ملی تحقیقات انار ساوه در طی سال‌های 1393 و 1394 بررسی گردید. نتایج نشان داد، که درختان انار مورد مطالعه تحت تاثیر تنش‌های محیطی مانند دمای بالای هوا، کاهش رطوبت نسبی هوا، شوری آب و اثرات متقابل آنها قرار داشتند؛ که در نتیجه برهم کنش این تنش‌ها سبب اخلال در فرایندهای فیزیولوژیکی درخت و بروز عارضه سفیدشدگی آریل در میوه‌های انار گردیده است. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از سایبان شاخص عارضه سفیدشدگی آریل را ( تا حدود 24% ) به طور موثر و معنی‌داری کاهش داد، و بر فراوانی میوه‌های سالم ( تا حدود 96% ) افزود. در حالیکه در تیمار شاهد شاخص عارضه سفیدشدگی آریل ( تا حدود 8/56% ) افزایش یافته، و فراوانی میوه‌های مبتلا به عارضه ( تا حدود 06/67% ) افزایش داشت. کوددهی و آبیاری تکمیلی با اینکه اثر مثبتی در کاهش علائم عارضه سفیدشدگی داشتند، اما نسبت به شاهد معنی‌داری نشدند. باغ‌های انار مبتلا به عارضه سفیدشدگی باید به گونه‌ای مدیریت گردند که برآیند آن سبب تعدیل دمای هوا در میکروکلیمای اطراف تاج درخت، افزایش رطوبت نسبی و کاهش اثرات تنش شوری آب و خاک باشد.

کلیدواژه‌ها