استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
چکیده
در این تحقیق جنبههای مختلف و قابلیت کاربرد کم آبیاری برای محصول انار مورد ارزیابی قرار گرفته و بدین منظور از یافتههای تحقیقات مختلف انجام شده در نقاط مختلف دنیا استفاده شده است. نتایج بررسیها نشان دهنده واکنش و تغییرات فیزیولوژیکی متفاوت درخت انار تحت رژیمهای مختلف آبیاری میباشد و عمدتاً درخت انار با ایجاد مکانیزم اجتناب از تنش و مقاومت در مقابل تنش با تنش آبی ناشی از کم آبیاری مقابله مینماید. در مجموع با توجه به نتایج تحقیقات مختلف میتوان بیان کرد که اثر کم آبیاری بر کیفیت میوه انار میتواند به شکلهای مختلف بروز نماید. این اثرات میتواند مثبت و یا منفی باشد که بیشتر از هر چیزی به روش کم آبیاری به کار رفته، مقدار تنش اعمالی و نحوه مدیریت صحیح کم آبیاری بستگی دارد. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده میتوان بیان کرد که کم آبیاری با روش خشکی موضعی ریشه با کاهش حداکثر 25 درصدی مصرف آب نسبت به آبیاری کامل بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت. بر اساس بررسی انجام شده مشخص گردید که استفاده از کم آبیاری ضمن کاهش مصرف آب باعث افزایش بهرهوری مصرف آب شده و با توجه به بحران کم آبی و خشکسالیهای متعدد میتواند به عنوان یک راهکار عملی و مفید در مدیریت تولید محصول و مقابله با بحران کم آبی مورد توجه و استفاده قرار گیرد. با وجود این، برای بدست آوردن نتیجه مطلوب رعایت اصول مدیریت کم آبیاری لازم و ضروری میباشد.