بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
چکیده
انار یکی از محصولات با ارزش باغبانی در ایران بوده و به صورت تجاری توسط قلمه تکثیر میشود. افزایش تولید قلمههای انار یکی از فرآیندهای آسان برای توسعه کشت و کار درخت انار (خصوصا ارقام تجاری) در حداقل زمان و مکان ممکن است. درصد موفقیت قلمههای انار به بسیاری از عوامل مانند شرایط پایه مادری، زمان قلمه گیری، شرایط محیطی، نوع محیط کاشت و مراقبتهای پس از آن بستگی دارد. معرفی روش کارآمد و اقتصادی با صرف زمان و مکان کمتر برای تکثیر ارقام انار خصوصا ارقام تجاری آن و ایجاد درختانی با رشد یکنواخت و خصوصیات یکسان، امری ضروری است. توانایی قلمههای انار در ریشهزایی در ارقام مختلف و بسته به نوع قلمه، مکان و زمان قلمهگیری و بر اساس سن شاخه، متغیر خواهد بود. بهترین روش برای تکثیر انار، تهیه قلمههای چوب سخت به طول 25 تا 30 سانتی متر و قطر یک تا 5/1 سانتیمتر در فصل زمستان از شاخههای بارده (ترجیحا دو ساله) پایههای مادری اصیل و با کیفیت با حداقل یک جوانه و تیمار قلمه با هورمون ریشهزایی در صورت امکان، میباشد. نگهداری قلمههای انار در گلدانهای حاوی خاک غنی شده با مواد آلی داخل گلخانههای مجهز به سیستم پاگرما، به دلیل فراهم نمودن شرایط رشدی مناسب برای تحریک ریشهزایی، روند ریشهزایی را تسریع و میزان گیرایی قلمههای انار، درصد رشد و ریشهزایی آنها را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد.
نرجسی, وحیده, & طباطبایی, سید ضیاء الدین. (1398). تکثیر رویشی انار(Punica granatum L) با قلمه و عوامل موثر بر ریشه زایی آن. مجله ترویجی انار, 1(1), 1-11.
MLA
وحیده نرجسی; سید ضیاء الدین طباطبایی. "تکثیر رویشی انار(Punica granatum L) با قلمه و عوامل موثر بر ریشه زایی آن". مجله ترویجی انار, 1, 1, 1398, 1-11.
HARVARD
نرجسی, وحیده, طباطبایی, سید ضیاء الدین. (1398). 'تکثیر رویشی انار(Punica granatum L) با قلمه و عوامل موثر بر ریشه زایی آن', مجله ترویجی انار, 1(1), pp. 1-11.
VANCOUVER
نرجسی, وحیده, طباطبایی, سید ضیاء الدین. تکثیر رویشی انار(Punica granatum L) با قلمه و عوامل موثر بر ریشه زایی آن. مجله ترویجی انار, 1398; 1(1): 1-11.