مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121علل ترک خوردگی میوه انار و راهکارهای کنترل آن111122223FAعلیرضا رحمانیان حقیقیمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمدهادی کریمی پور فردعضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد،سازمان تحقیقات، آموزش0000-0001-7625-4822Journal Article20190917ترکیدگی میوه انار یکی از مهمترین عوامل کاهش کمی و کیفی محصول در باغهای انار میباشد. ترکیدگی میوه انار علاوه بر خسارت مستقیم باعث طغیان کرم گلوگاه انار نیز میگردد. عوامل متعددی در ایجاد این ناهنجاری موثر میباشند. از جمله این عوامل می توان به عوامل محیطی و فیزیولوژیک مانند کاهش درجه حرارت هوا، اختلاف درجه حرارت شب و روز، وزش بادهای گرم،کم آبی، نامنظم بودن دوره آبیاری، پایین بودن رطوبت هوا، بارندگی پاییزه و آفتابسوختگی اشاره کرد استفاده از ارقام مقاوم به ترکیدگی ، رعایت بهداشت باغ، کوددهی صحیح با استفاده از کود های حاوی نیتروژن ،روی، بور و کلسیم، آبیاری منظم، برداشت به موقع محصول، انجام اقدامات لازم جهت جلوگیری از آفتاب سوختگی میوه و از تنظیمکنندههای رشدگیاهی مانند اسید جیبرلیک از جمله راههای جلوگیری از ترکیدگی میوه انار میباشد. در این مقاله سعی شده عوامل اصلی ایجاد این عارضه در باغات انار تشریح و روشهای موثر برای کنترل آن ارائه گردد.https://pej.areeo.ac.ir/article_122223_7618b8866716030cbf1ba58110962583.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121ضرورت محلولپاشی آهن و روی و افزایش ماده آلی خاک درمدیریت تغذیه انار در استان خراسان رضوی1220122224FAحمیدرضا ذبیحیمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی0000-0002-8140-5872منصوره پیش بینکارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویJournal Article20191215تامین عناصر غذایی به میزان مورد نیاز به شکل قابلجذب و در زمان مناسب یکی از مهمترین عوامل موثر بر عملکرد و کیفیت انار تولیدی میباشد. عناصر غذایی را به دو روش عمده، روش خاکی و محلولپاشی میتوان در اختیار گیاه قرار داد. استان خراسان رضوی در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و بیشتر باغات انار نیز در حاشیه مناطق کویری قرار گرفته است و لذا قابلیت جذب عناصر غذایی کم مصرف بهویژه آهن و روی محدود میباشد. بالا بردن میزان ماده آلی خاک و محلولپاشی آهن و روی از روشهای کارا وموثر در این مناطق می باشد تا این عناصر غذایی را به میزان کافی در اختیار گیاه قرار دهد . با محلولپاشی محدودیت-های خاکی حذف میگردد و عناصر غذایی کم مصرف آهن و روی مستقیما در اختیار گیاه قرار میگیرند. زمان و غلظت مناسب محلولپاشی این عناصر همراه با مصرف ماده آلی می تواند به افزایش تولید و در نتیجه درآمد کشاورزان انارکار کمک زیادی بنماید.با توجه به تحقیقات انجام شده محلولپاشی آهن از منبع سولفات آهن با غلظت سه در هزار و سولفات روی با غلظت سه در هزار یک ماه پس از ظهور میوه وتکرار آن یک ماه بعد و همچنین استفاده از کود دامی پوسیده به میزان 10 تا 15 تن در هکتار در شرایط اقلیمی استان خراسان رضوی توصیه می شود.https://pej.areeo.ac.ir/article_122224_3cf5002749bafea93fe22257892b1fb0.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121عارضه دانه سفیدی در انار (L. Punica granatum ) و راهکارهای کاهش آن2128122225FAسکینه فرجیمحقق علوم باغیمحمد نعیمیکارشناسضیاالدین طباطباییمحققفاطمه کیخاییمربیمسلم شیخیکارشناساکبر میر عبداحقکارشناسJournal Article20181209انار گیاهی است که در مناطق گرمسیری ونیمه گرمسیری پرورش یافته ، بنابر شواهد موجود انار بومی ایران و کشورهای همجوار مانند افغانستان، آذربایجان و ترکیه میباشد. در میان کشورهای تولید کننده انار مانند هند، چین، ترکیه و ایالات متحده آمریکا، ایران بزرگترین تولید کننده میوه انار است. میوههای آن در بخش صادرات غیر نفتی و در بین محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی محصولی بیرقیب میباشد. کشت و پرورش انار با مشکلات زیادی روبرو است و مسائل و نکات ناشناخته زیادی در مورد این محصول وجود دارد. به دلیل کاهش نزولات آسمانی و کاهش رطوبت هوا، سفید شدن دانه انار خسارت زیادی به باغداران وارد می-کند به همین دلیل به عنوان یک مسله مهم مطرح شده است. جهت کاهش خسارت این عارضه، در این مقاله انواع سفیدشدگیهای آریل و راهکارهای کاهش آن ارائه شده است.https://pej.areeo.ac.ir/article_122225_448fe7e21334f6c89668ed2951ba6ff2.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121استفاده از پلیمر سوپر جاذب برای افزایش کارآیی مصرف آب انار2934122226FAمحمد حسین رحیمیانمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمسعود دادیورمسئول بخش تحقیقات خاک وآب - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویJournal Article20190114به منظور صرفه جویی در مصرف آب درخت انار، پروژه ای در یکی از باغهای بجستان از شهرهای استان خراسان رضوی اجرا گردید. این پروژه به مساحت 5/0 هکتار به دو قسمت 25/0 هکتار تقسیم شد. در یک قسمت (شاهد) دور آبیاری طبق عرف زارع انجام گردید( 8روز) و در 25/0 هکتار دیگر(طرح) برای هر درخت انار مقدار 90 گرم پلیمر سوپر جاذب از نوع سوپرآب A200 در سایه انداز درخت (3نقطه) مصرف شد و دور آبیاری نیز 30درصد طولانی تر از عرف منطقه (11روز) اعمال گردید. درقسمت شاهد هیچگونه پلیمری به خاک تزریق نشد. نتایج آماری آزمون t-test نشان داد که عملکرد محصول در هر دو تیمار (شاهد و طرح) تفاوت معنی داری نداشتند اما در تیمار طرح علاوه بر کاهش 30 درصدی مصرف آب ،کارایی مصرف آب WUE به میزان 40 درصد افزایش یافتhttps://pej.areeo.ac.ir/article_122226_be0be52df9bff7a1058e45819ee6387f.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121روش های مقابله با سرمازدگی در باغات انار3547122227FAمنا طهماسبیبخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،Journal Article20190110مناطق حاشیه کویر ایران، از جمله استان مرکزی (به ویژه در شهرستان ساوه)، محل اصلی کاشت و تولید اقتصادی انار میباشد. تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد این مناطق منجر به تنشهای محیطی بخصوص سرمازدگی میشود. علاوه بر خسارت آفات و بیماریها، کمبود دانش برخی باغداران نسبت به اعمال روشهای صحیح عملیات کاشت، داشت و برداشت و کشاورزی هوشمند، بلایای طبیعی مانند سرمازدگی نیز یکی از مشکلات عمده در باغات انار محسوب میگردد. بطوریکه در بعضی از سالها (1386 و 1395) باغداران مجبور به کفبر نمودن باغات خود شدهاند. در واقع با توجه به اهمیت این رویداد طبیعی که تهدید دائمی برای باغهای انار میباشد، ضرورت دارد که کارشناسان و باغداران با راههای پیشگیری و جلوگیری از این آسیبها آشنایی داشته و براساس منطقه از آنها استفاده نمایند. لذا در این مقاله تعاریف انواع سرمازدگی و آشنایی با علائم آنها، روشهای محافظت بلندمدت در مقابله با سرمازدگی شامل انتخاب محل مناسب، انتخاب رقم یا پایه مناسب، مدیریت آبیاری و تغذیه گیاه و کاشت درختان بادشکن و روشهای کوتاه مدت در پیشگیری از وقوع سرمازدگی مانند آبیاری و آبپاشی، پوشش خاک، هرس مناسب بیان گشته است. همچنین در این راستا استفاده از فناوریهای نوینی مانند بخاری باغی، مهپاش، ماشین مولد باد، سیستم چاهک معکوس انتخابی و سامانه ضدتگرگ هم میتواند تأثیرگذار باشد.https://pej.areeo.ac.ir/article_122227_cbdfe296959089c1409978eda0f60275.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121افزایش راندمان کنترل زراعی با کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratonea (Zeller) در باغات انار4856122228FAمرتضی الهیاریمرکز تحقیقات، آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس - بخش گیاهپزشکیJournal Article20190310کرم گلوگاه انار آفت بسیار مهم انار در اغلب باغات انار مرکز و جنوب کشور است. استفاده از سموم حشرهکش به دلیل مخفی بودن لارو و ظهور تدریجی شب پرهها در اثر تداخل نسل شدید، بیفایده و حتی موجب طغیان آفات ثانویه میگردد. در کنترل زراعی با اطمینان می توان گفت که لارو، جمعآوری شده و معدوم میگردد و چنانچه در تیرماه بخوبی اجرا شود، سرعت رشد جمعیت آفت را کاهش داده و در نتیجه خسارت آخر فصل تنزل خواهد کرد. قبل از ظهور علایم پوسیدگی، میوه های دارای آلودگی پنهان با استفاده از یک ذره بین مناسب قابل شناسایی است و جمعآوری اینها در اوائل فصل رشد، موجب افزایش راندمان روش مبارزه زراعی خواهد شد. لذا در صورت نیاز به مبارزه توصیه می گردد در اوائل تیرماه میوه های دارای آلودگی پنهان جمع آوری و با یک روش مناسب معدوم گردد.https://pej.areeo.ac.ir/article_122228_e853fddec75e6cdc7b0aa5822454bf00.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزیمجله ترویجی انار1220200121ردیابی و پیشگیری از نماتد ریشه گرهی در نهالستانهای انار5765122229FAهادی کریمی پور فردعضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد،سازمان تحقیقات، آموزش0000-0001-7625-4822کریم سعیدیاستادیار پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی فارس، شیراز، ایرانJournal Article20190513وجود آلودگی های آشکار و بعضاً پنهان به نماتد ریشه گرهی در نهالهای انار،احداث نهالستان در زمینهای آلوده به نماتد ریشه گرهی و رعایت نکردن نکات بهداشتی جهت پیشگیری از ورود آلودگی به نهالستان از طریق خاک، آب، وسایل، ماشین آلات و غیرهاز مهمترین عوامل آلودگی باغهای انار به نماتد ریشه گرهی میباشد.با توجه به اینکه پرورش و تولید نهال های انار در زمینهای آلوده به نماتدریشه گرهی و عرضه این نهال ها به بازار جهت احداث باغ های جدید، منجر به گسترش آلودگی در باغ های جدید الاحداث و منطقه میگردد، بررسی خاک و ریشه نهال ها به منظور تشخیص و ردیابی نماتد ریشه گرهی در نهالستانها الزامی است. در این راستا آشنایی با نکات فنی وکاربردی در خصوص چگونگی نمونه برداری از خاک زمینهای پیشنهادی جهت احداث نهالستان، استخراج و تشخیص نماتدها، بررسی های تکمیلی و میدانی پیرامون وضعیت باغ های اطراف از لحاظ آلودگی و در نهایت پیشگیری از ورود آلودگی های بعدی به نهالستان با رعایت اصول پیشگیری و نکات بهداشتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با تشخیص آلودگی به نماتد ریشه گرهی در زمینهای پیشنهاد شده جهت احداث نهالستان، در صورت پایین بودن میزان آلودگی ونبود سایر منابع آلودگی بالقوه مانند باغهای آلوده در اطراف زمین پیشنهادی، با بکارگیری روشهایی همچون ضدعفونی خاک از طریق آفتابدهی توام با مصرف کودهای دامی نپوسیده وشخم تابستانه در چند مرحله امکان احداث نهالستان پس از آزمایش مجدد خاک امکان پذیر میباشد.https://pej.areeo.ac.ir/article_122229_1d6bc42d41e7fac5de6a28b4e35e0e1c.pdf