روش های کنترل آفتاب سوختگی در انار

نوع مقاله : ترویجی

نویسنده

بخش زراعی و باغی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

چکیده

انار((Punica granatum بومی ایران است. حاشیۀ کویر و مناطق مرکزی و جنوبی کشور با تابستان های گرم و خشک مهم ترین مناطق تولید اقتصادی انار محسوب می شوند. با وجود انعطاف پذیری انار به انواع آب و خاک و شرایط نامساعد اقلیمی، آفتاب سوختگی یکی از عوارض رایج در مناطق کشت انار است که به ویژه در سال‌های اولیه باردهی به ویژه در بخش جنوبی درخت رخ می‌دهد. پوست میوه هایی که در معرض نور شدید و مستقیم خورشید قرار می گیرند در اثر شدت تابش سوخته و کیفیت و بازار پسندی آن ها کاسته می شود. تنش گرمایی سبب می شود چنین میوه هایی معمولا شادابی خود را ازدست می دهند. دانه های انار در قسمت های آفتاب سوخته رشد طبیعی نکرده وکوچک، کم آب وتا حدودی بی رنگ باقی می مانند. حساسیت بالای میوه انار باعث می گردد بخش هایی از میوه که فبلا" در سایه رشد کرده اند چنانچه در معرض نور شدید قرار گیرند، دچار آفتاب سوختگی شوند. انتخاب ارقام مناسب، پرهیز از هرس شدید و تربیت صحیح درخت ، استفاده از سایبان و پوشش میوه با موادی مثل کائولین از روش های کاهش این خسارت در باغات می باشد. در این مقاله سعی گردیده است به بررسی علل آفتاب سوختگی و راه های کاهش این خسارت در باغات انار پرداخته شود.

کلیدواژه‌ها