ORIGINAL_ARTICLE
تکثیر رویشی انار(Punica granatum L) با قلمه و عوامل موثر بر ریشه زایی آن
انار یکی از محصولات با ارزش باغبانی در ایران بوده و به صورت تجاری توسط قلمه تکثیر میشود. افزایش تولید قلمههای انار یکی از فرآیندهای آسان برای توسعه کشت و کار درخت انار (خصوصا ارقام تجاری) در حداقل زمان و مکان ممکن است. درصد موفقیت قلمههای انار به بسیاری از عوامل مانند شرایط پایه مادری، زمان قلمه گیری، شرایط محیطی، نوع محیط کاشت و مراقبتهای پس از آن بستگی دارد. معرفی روش کارآمد و اقتصادی با صرف زمان و مکان کمتر برای تکثیر ارقام انار خصوصا ارقام تجاری آن و ایجاد درختانی با رشد یکنواخت و خصوصیات یکسان، امری ضروری است. توانایی قلمههای انار در ریشهزایی در ارقام مختلف و بسته به نوع قلمه، مکان و زمان قلمهگیری و بر اساس سن شاخه، متغیر خواهد بود. بهترین روش برای تکثیر انار، تهیه قلمههای چوب سخت به طول 25 تا 30 سانتی متر و قطر یک تا 5/1 سانتیمتر در فصل زمستان از شاخههای بارده (ترجیحا دو ساله) پایههای مادری اصیل و با کیفیت با حداقل یک جوانه و تیمار قلمه با هورمون ریشهزایی در صورت امکان، میباشد. نگهداری قلمههای انار در گلدانهای حاوی خاک غنی شده با مواد آلی داخل گلخانههای مجهز به سیستم پاگرما، به دلیل فراهم نمودن شرایط رشدی مناسب برای تحریک ریشهزایی، روند ریشهزایی را تسریع و میزان گیرایی قلمههای انار، درصد رشد و ریشهزایی آنها را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119164_514bd4a88c041fe3d4184cceef6e68be.pdf
2019-05-22
1
11
انار"
"قلمه"
" ریشهزایی"
"جوانه"
"هورمون"
وحیده
نرجسی
vnarjesi@ut.ac.ir
1
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
LEAD_AUTHOR
سید ضیاء الدین
طباطبایی
sz.tabatabaee43@gmail.com
2
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
روش های کنترل آفتاب سوختگی در انار
انار((Punica granatum بومی ایران است. حاشیۀ کویر و مناطق مرکزی و جنوبی کشور با تابستان های گرم و خشک مهم ترین مناطق تولید اقتصادی انار محسوب می شوند. با وجود انعطاف پذیری انار به انواع آب و خاک و شرایط نامساعد اقلیمی، آفتاب سوختگی یکی از عوارض رایج در مناطق کشت انار است که به ویژه در سالهای اولیه باردهی به ویژه در بخش جنوبی درخت رخ میدهد. پوست میوه هایی که در معرض نور شدید و مستقیم خورشید قرار می گیرند در اثر شدت تابش سوخته و کیفیت و بازار پسندی آن ها کاسته می شود. تنش گرمایی سبب می شود چنین میوه هایی معمولا شادابی خود را ازدست می دهند. دانه های انار در قسمت های آفتاب سوخته رشد طبیعی نکرده وکوچک، کم آب وتا حدودی بی رنگ باقی می مانند. حساسیت بالای میوه انار باعث می گردد بخش هایی از میوه که فبلا" در سایه رشد کرده اند چنانچه در معرض نور شدید قرار گیرند، دچار آفتاب سوختگی شوند. انتخاب ارقام مناسب، پرهیز از هرس شدید و تربیت صحیح درخت ، استفاده از سایبان و پوشش میوه با موادی مثل کائولین از روش های کاهش این خسارت در باغات می باشد. در این مقاله سعی گردیده است به بررسی علل آفتاب سوختگی و راه های کاهش این خسارت در باغات انار پرداخته شود.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119165_131296d724bbea8cd503395a21720635.pdf
2019-05-22
12
20
تنش گرمایی
کائولین
میوه
کیفیت
عباس
میرزاخانی
mirz51@yahoo.com
1
بخش زراعی و باغی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثرات مدیریت کم آبیاری بر عملکرد محصول انار
در این تحقیق جنبههای مختلف و قابلیت کاربرد کم آبیاری برای محصول انار مورد ارزیابی قرار گرفته و بدین منظور از یافتههای تحقیقات مختلف انجام شده در نقاط مختلف دنیا استفاده شده است. نتایج بررسیها نشان دهنده واکنش و تغییرات فیزیولوژیکی متفاوت درخت انار تحت رژیمهای مختلف آبیاری میباشد و عمدتاً درخت انار با ایجاد مکانیزم اجتناب از تنش و مقاومت در مقابل تنش با تنش آبی ناشی از کم آبیاری مقابله مینماید. در مجموع با توجه به نتایج تحقیقات مختلف میتوان بیان کرد که اثر کم آبیاری بر کیفیت میوه انار میتواند به شکلهای مختلف بروز نماید. این اثرات میتواند مثبت و یا منفی باشد که بیشتر از هر چیزی به روش کم آبیاری به کار رفته، مقدار تنش اعمالی و نحوه مدیریت صحیح کم آبیاری بستگی دارد. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده میتوان بیان کرد که کم آبیاری با روش خشکی موضعی ریشه با کاهش حداکثر 25 درصدی مصرف آب نسبت به آبیاری کامل بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت. بر اساس بررسی انجام شده مشخص گردید که استفاده از کم آبیاری ضمن کاهش مصرف آب باعث افزایش بهرهوری مصرف آب شده و با توجه به بحران کم آبی و خشکسالیهای متعدد میتواند به عنوان یک راهکار عملی و مفید در مدیریت تولید محصول و مقابله با بحران کم آبی مورد توجه و استفاده قرار گیرد. با وجود این، برای بدست آوردن نتیجه مطلوب رعایت اصول مدیریت کم آبیاری لازم و ضروری میباشد.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119169_b10337991f044e4bc287738ff3bc0997.pdf
2019-05-22
21
28
انار
کم آبیاری
بهرهوری مصرف آب
عملکرد
تنش خشکی
مصطفی
گودرزی
goodarzimustafa@gmail.com
1
استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تربیت و هرس انار(Punica granatum L) (اصول و روشها)
رشد رویشی انار در سالهای اول، سریع بوده و درختان جوان آن در صورت برخورداری از شرایط مناسب، زودتر به بار می نشینند. باردهی و افزایش عملکرد محصول و کیفیت میوه درخت انار، به شدت متاثر از نوع تربیت و فرم هرس درخت میباشد. تربیت صحیح درخت انار، از همان سال اول پس از کاشت نهال، در جهت تمرکز بر فرم دهی صحیح درخت براساس رقم و اقلیم منطقه، حفظ زاویه مناسب بین بازوهای انتخابی و تربیت و حفظ شاخههای میوه دهنده، درخت را به سمت اسکلت مناسب و اصولی هدایت میکند. انجام عملیات هرس درختان انار نیز از طریق، سربرداری سالیانه برای حفظ ارتفاع درخت، تنک کردن مرکز تاج درخت برای دریافت نور کافی، توزیع نرمال شاخههای بارده در سطح جانبی تاج برای تولید میوه درون تاج و جلوگیری از آفتاب سوختگی آن، حذف مستمر پاجوشهاو نرکها و شاخههای خشک، مزاحم و بیمار برای تامین سلامت گیاه، برای دستیابی به حداکثر کیفیت و کمیت محصول در زمان بلوغ درخت، امری ضروری است.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119170_e2cdbf72f620f4ec0b9875d8b4f77ad3.pdf
2019-05-22
28
36
"انار"
"تربیت"
"هرس"
"پاجوش"
وحیده
نرجسی
vnarjesi@ut.ac.ir
1
بخش تحقیقات زراعی و باغی / مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی/ پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه
LEAD_AUTHOR
سید ضیاء الدین
طباطبایی
sz.tabatabaee43@gmail.com
2
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
رهیافتهای مدیریت عارضه سفیدشدگیآریل میوه در باغهای تجاری انار
به منظور ارائه راهکارهای کاربردی در کاهش شدت عارضه سفیدشدگی آریل برخی از عوامل موثر در مدیریت باغ انار همانند استفاده از کودهای آلی و شیمیایی، آبیاری تکمیلی و استفاده از سایبان بر روی تاج درختان در قالب آزمایشی در باغ انار ̕ملس ترش ساوه̒ واقع در ایستگاه ملی تحقیقات انار ساوه در طی سالهای 1393 و 1394 بررسی گردید. نتایج نشان داد، که درختان انار مورد مطالعه تحت تاثیر تنشهای محیطی مانند دمای بالای هوا، کاهش رطوبت نسبی هوا، شوری آب و اثرات متقابل آنها قرار داشتند؛ که در نتیجه برهم کنش این تنشها سبب اخلال در فرایندهای فیزیولوژیکی درخت و بروز عارضه سفیدشدگی آریل در میوههای انار گردیده است. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از سایبان شاخص عارضه سفیدشدگی آریل را ( تا حدود 24% ) به طور موثر و معنیداری کاهش داد، و بر فراوانی میوههای سالم ( تا حدود 96% ) افزود. در حالیکه در تیمار شاهد شاخص عارضه سفیدشدگی آریل ( تا حدود 8/56% ) افزایش یافته، و فراوانی میوههای مبتلا به عارضه ( تا حدود 06/67% ) افزایش داشت. کوددهی و آبیاری تکمیلی با اینکه اثر مثبتی در کاهش علائم عارضه سفیدشدگی داشتند، اما نسبت به شاهد معنیداری نشدند. باغهای انار مبتلا به عارضه سفیدشدگی باید به گونهای مدیریت گردند که برآیند آن سبب تعدیل دمای هوا در میکروکلیمای اطراف تاج درخت، افزایش رطوبت نسبی و کاهش اثرات تنش شوری آب و خاک باشد.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119310_ebacb21626fa94fa7afc1c9e6f004dea.pdf
2019-05-22
37
45
کلمات کلیدی: انار
عارضه سفیدشدگی آریل
رنگدانه آنتوسیانین
پوشش سایبان
آبیاری تکمیلی
محمد
کاوند
kavand59@gamil.com
1
کارشناس موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال کشور
LEAD_AUTHOR
کاظم
ارزانی
arzani_k@modares.ac.ir
2
استاد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی تربیت مدرس
AUTHOR
محسن
برزگر
mohsenbb@gmail.com
3
استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران
AUTHOR
مجید
میرلطیفی
mirlat_m@modares.ac.ir
4
دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
معرفی نیازهای اکولوژیکی و برخی خصوصیات کمی وکیفی میوه انار رقم واندرفول
انار با نام علمیL. Punica granatumیکی از میوه های مهم مناطق نیمه گرمسیری است که در اقلیم نیمه گرمسیری و مدیترانه ای دارای رشد و باردهی خوبی است. در ایران ارقام مختلف انار در بسیاری از استانهای کشور در سطحی حدود نود هزار هکتار (نهال و بارور) کشت شده که از این سطح، نزدیک به یک میلیون تن محصول تولید می شود. نظر به اهمیت کشت و کار انار در کشور و تنوع ارقام موجود، به منظور بررسی سازگاری ارقام تجاری دنیا، اخیرا رقم تجاری و بازارپسند انار به نام واندرفول در سطح بسیار کم در برخی استانها توزیع شده است. با توجه به وابستگی شدید انار به شرایط اقلیمی و خاک، ضرورت دارد ابتدا سازگاری این رقم بررسی و پس از اخذ نتیجه در خصوص عملکرد کمی و کیفی آن و مقاومت یا حساسیت آن به انواع تنش ها، نسبت به کشت آن برنامه ریزی گردد. بدین منظور خصوصیات کمی و کیفی این رقم در منابع علمی موجود، بررسی گردید.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119311_570013cd29a1229d30045b02c59252b9.pdf
2019-05-22
46
54
انار
واندرفول
رقم
زهرا
جلیلی مقدم
z.jalilimoghadam@yahoo.com
1
وزارت جهاد کشاورزی- کارشناس
LEAD_AUTHOR
مسعود
لطیفیان
masoud_latifian@yahoo.com
2
عضو هیات علمی سازمان تحقیقات
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مدیریت کاربردی نماتد ریشه گرهی در باغ های انار
نماتدهای ریشه گرهی (Meloidogyne spp.) از عوامل مهم بیمارگر خاکزی هستند که به دلیل دامنه میزبانی وسیع (بسته به میزان جمعیت و درجه حساسیت میزبان) میتوانند در اکثر مزارع و باغها ایجاد خسارت اقتصادی نمایند. انار یکی از گیاهان بسیار حساس نسبت به گونههای مختلف این نماتد میباشد که علائم خسارت آن بر روی اندامهای هوایی بهصورت کاهش رشد، ضعف عمومی، زردی برگها، ریزش برگهای فوقانی و خشک شدن تدریجی سرشاخهها، در ریشه بهصورت غدهای شدن ریشه ظاهر شده و موجبات زوال یا مرگ تدریجی درختان را فراهم میآورد. رعایت اصول بهداشتی به منظور جلوگیری از ورود عامل بیماری به باغ، اطمینان از عدم آلودگی زمین برای احداث باغهای جدید، مراقبت دائمی از باغهای سالم با آزمایش سالیانه خاک و ریشه، احداث نهالستان در مناطق سالم و ضدعفونی خاک نهالستان قبل از تولید نهال، دقت در تهیه نهال سالم و استفاده از سیستم آبیاری قطرهای بهمنظور جلوگیری از گسترش نماتد توصیه شده است. برای کنترل آن شخم سالیانه باغهای آلوده، حذف علفهای هرز میزبان نماتد، آفتابدهی خاک قبل از کشت بهمنظور حذف عوامل بیماریزا از خاک، کوددهی به موقع و بالا بردن میزان مواد آلی خاک بهمنظور تقویت درختان و آبیاری به موقع جهت جلوگیری از تنش خشکی به درخت توصیه شده است.
https://pej.areeo.ac.ir/article_119174_d674a07edfd35390eb4748ef3e805949.pdf
2019-05-22
55
64
انار
مدیریت تلفیقی
نماتد ریشه گرهی
Meloidogyne
مریم
حاتم آبادی فراهانی
maryamhatami2002@yahoo.com
1
بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، اراک، ایران
LEAD_AUTHOR